Gljivične infekcije – kako ih spriječiti i liječiti?

Lead photoPhoto border

Gljivične infekcije kože, a posebno one na stopalima, mogu biti vrlo uporan i neugodan problem. Saznajte kako ih spriječiti, ali i izliječiti.

Za razvoj gljivične infekcije posebno mogu biti pogodni česti posjeti javnim kupalištima, zatim nošenje znojnih natikača ili čarapa te navika dijeljenja obuće s drugim, potencijalno oboljelim osobama.

Zbog oštećenja površinskog sloja kože, što je prilično često ljeti kada je ona konstantno izložena vlažnim uvjetima, znatno je lakše pokleknuti pred gljivicama koje uobičajeno obitavaju u prostoru oko nas. Za razvoj gljivične infekcije posebno mogu biti pogodni česti posjeti javnim kupalištima, a nošenje znojnih natikača ili čarapa te navika dijeljenja obuće s drugim, potencijalno oboljelim osobama, također znatno pogoduje nastanku tog problema.

Najpoznatija je gljivična infekcija koja na području stopala izaziva ljuštenje kože uz stvaranje neugodnih ranica i ružnog mirisa, poznata pod nazivom atletsko stopalo. Stoga bi, s ciljem sprječavanja nastanka takvih infekcija, trebalo redovito poduzimati određene preventivne mjere ta razviti određene životne navike. Primjerice, ne preporučuje se dijeljenje obuće s drugima kako se ne bi potencijalno prenosila infekcija s jedne osobe na drugu.

Također, preporučuje se nošenje i kupnja prozračne i kvalitetne obuće koja će spriječiti pojačano znojenje stopala, a svakako je potrebno voditi i računa o tome da se čarape redovito mijenjaju, ali i peru na povišenim temperaturama koje mogu ukloniti gljivice.

Također, određena prirodna njega onima čija se stopala često pojačano znoje (kao što je slučaj kod profesionalnih sportaša) može pomoći u sprječavanju pojave gljivične infekcije. Povremeno tretiranje stopala otopinom u koju je ukapano nekoliko kapi eteričnoga ulja čajevca može pomoći da se smanji koncentracija gljivičnih spora koje mogu uzrokovati infekciju.

Ako niste ljubitelj eteričnoga ulja, stopala možete tretirati i dezinfekcijskim otopinama. Ako se infekcija već razvila te su se na vašem stopalu već pojavili problematični simptomi koji na nju upućuju, potražite pomoć u obliku bezreceptnih otopina kakva je Fungisol, koji pomaže kod borbe s gljivicama. Naime, netretirana infekcija može s kože prijeći i na nokte (pojavljuje se u obliku žutih, nabubrenih mrlja), a tada se mnogo teže iskorjenjuje.

Ako se simptomi infekcije konstantno ponavljaju, za konačnu potvrdu dijagnoze te savjet kako se riješiti tog problema, svakako se obratite i svojemu liječniku.

Pročitajte i: